Mustikkakukkohan on perinteinen suomalainen jälkiruoka, jota kutsutaan myös rättänäksi. Meillä on herukkapensaiden lisäksi kaksi karviaispensasta (tosin ihan vauvoja vielä), kaksi aroniapensasta, neljä tyrnipensasta sekä jokunen rivi mansikkaa
Hassua on, että usein ankka-aterian jälkiruoka jalostuu tyrnistä. Havahduin siihen, etten ole aikoihin julkaissut menua, vaikka lauantai-iltaisin meillä on lähes poikkeuksetta tapana syödä alku-, pää- ja jälkiruoka
Tutuiksi tulevat puolukka, mustikka, vadelma, karpalo, lakka, juolukka, pihlajanmarja, tyrni sekä variksenmarja, lähes kaksikymmentä ruokasientä ja muutama luonnonyrtti
Jouluglögi-sabayon on suomalaisen gastronomian uranuurtajan Eero Mäkelän kehittämä jälkiruoka, jossa jouluglögin perinteisestä mausta pääsee nauttimaan jäädykkeenä
Myös jälkiruokakiisselin keittelin jo eilen valmiiksi. Tyrni-appelsiinikiisseli. Kiisseli on vähän retroruokaa, mutta jälkiruokana, välipalana tai aamupalapuuron päällä se tuntuu olevan kovin mieleinen
Täydellinen jälkiruoka. Ihanan raikas tyrni-vaniljapannacotta. perinteisten jälkiruokamaljojen sijaanKauniin annoksen saa muutaman sentin pannacottakerroksella