Mikään ei kuitenkaan estä varioimasta ruokalajeja, ja monista Välimeren maista Espanja onkin ollut varsin innovatiivinen niin taiteen kuin gastronomiankin saralla
Tahini on Lähi-Idän ja välimeren alueen keittiöissä käytettävä seesaminsiemenistä valmistettu tahna, joka voidaan tehdä joko paahdetuista tai paahtamattomista, kuorituista tai kuorellisista siemenistä
Munakoiso kuuluu vahvasti Välimeren alueen ruokiin. Etelä-Italiassa söimme sitä viikoittain ja myös arabiruuissa sitä käytetään usein lisäkkeenä tai tahnana
Valmista vuohenjuustotahna sekoittamalla vuohenjuustoon muut tahnan aineet. Levitä tahna paistetun taikina(kupin)levyn päälle ja kasaa ylle marinoidut kasvikset (valuta marinadi pois ennen tätä)
eli munakoisotahna, itäisen Välimeren herkku. Piri-piri ei ole alunperin Välimeren alueen keittiön ainesosa, mutta juustokuminaa eli roomankuminaa käytetään Pohjois-Afrikan keittiössä ja sitä käytettiin antiikin Roomassa ja Kreikassakin
Curry-yrtti voi tuntua hassulta ainesosalta marokkolaisessa reseptissä, mutta kasvi on kotoisin Välimeren alueelta, eikä ole sama asia kuin curryn lehti, joita käytetään esim